Välkommen till Jyckesta Hundkunskap AB

Om oss......


Hos oss båda, Curt och Ingalill, väcktes det stora hundintresset redan under barndomen. Curts första hund var Nalle, en karelsk björnhund. Nalle blev den första hund i landet av icke brukshundras som officiellt startade i och blev uppflyttad ur Apellklass. Året var 1964. Ingalills första hund var schäfertiken Varga som Ingalill vid tretton års ålder blev DM-mästare med i Högre spår. (Numera koras DM-mästaren i elitklass men enligt dåvarande regler korades en DM-mästare i varje klass).


Under årens lopp har vi sedan haft förmånen att få lära känna och leva tillsammans med många underbara hundindivider av olika raser. I dag finns fyra hundar i familjen; två flat coated retrievers, en malinois och en schäfer.


På tävlingsbanan har vi varit aktiva med egna hundar i grenarna sök, spår och rapport vid bruksprov samt på lydnadsprov och viltspår. Curt har deltagit i sök på SM vid tre tillfällen. Men vi betraktar oss inte som inbitna tävlingsförare eller specialister inom detta område. För oss är daglig aktivering, träning och nära umgänge med våra fyrfota vänner kvalitetstid som prioriteras.


Curts specialintresse är hundars mentalitet. Han är själv mental-beskrivare och domare samt utbildare av desamma. Han har medverkat vid utvecklingen av Svenska Brukshundklubbens Mentaltest (MT) och är en av skapara av Mentalbeskrivning Hund (MH). De senaste åre har han varit engagerad i framtagandet av en ny mentalbeskrivning som anpassats till alla raser; Svenska Kennelklubbens Beteende- och Personlighetsbeskrivning av Hund (BPH).


Curt anlitas ofta av olika myndigheter och organisationer runt om i landet för föreläsningar och vidareutbildningar inom hundars mentalitet. Ingalill ansvarar för den utbildning som Nyköpings Hundkonsult anordnar i egen regi.Kunskapsområden och erfarenheter.....


Vi är båda A-instruktörer och Lärare i Hundtjänst och har sedan mitten av 1970-talet varit verksamma som utbildare inom området hund och har bland annat:


  • Hållit ett stort antal valp- och hundägarkurser
  • Haft kurser för tävlingsförare på olika nivåer och varit instruktörer vid lägerverksamhet
  • Undervisat i ämnet hund vid gymnasieskolor under många år
  • Utbildat ledare, instruktörer och lärare inom Brukshundklubben och andra hundklubbar
  • Varit involverade i utbildning av nytto- och tjänstehundar. Till exempel tränat vårdhundsekipage, haft hundar inackorderade för dressyr till bland annat ledarhundar för synskadade och tjänstehundar åt Försvarsmakten
  • Varit knutna som konsulenter till dåvarande Statens Hundskola i Sollefteå. I uppdraget ingick att ansvara för utvecklingen och den tidiga träningen av fodervärdsvalpar som var tilltänkta som blivande tjänstehundar. En stimulerande och lärorik 10-års period där vi hade förmånen att på mycket nära håll följa ca 500 individers utveckling från valp till vuxen hund
  • Fött upp några valpkullar hos oss på Jyckesta
Utbildning av både två- och fyrbenta vänner ligger oss varmt om hjärtat. Vi är glada att kunna dela med oss av de erfarenheter vi hittills fått inom "hundvärlden" och välkomnar varje ekipage att ta del av dessa!

Conover's Castle Pook

"Pocky"

Våra nuvarande hundar...

Conover's Sweet Little Heartbreaker "Freddie"

Copyright © All Rights Reserved