Lite om oss......


Så började det.....

Hos oss båda, Curt och Ingalill, väcktes det stora hundintresset redan under barndomen. Curts första hund var Nalle, en karelsk björnhund. Nalle blev den första hund i landet av icke brukshundras som officiellt startade i och blev uppflyttad ur Apellklass. Året var 1964. Ingalills första hund var schäfertiken Varga som Ingalill vid tretton års ålder blev DM-mästare med i Högre spår. 


Under årens lopp har vi haft förmånen att få lära känna och leva tillsammans med många underbara hundindivider av olika raser. 


På tävlingsbanan har vi varit aktiva med egna hundar i grenarna sök, spår och rapport vid bruksprov samt på lydnadsprov och viltspår. Curt har deltagit i sök på SM vid tre tillfällen. Men vi har aldrig betraktat oss som inbitna tävlingsförare eller specialister inom detta område. För oss har den daglig aktiveringen, träningen och nära umgänget med våra fyrfota vänner alltid setts som kvalitetstid som prioriterats högt.


Curts specialintresse var hundars mentalitet. Han var själv mentalbeskrivare och domare samt utbildare av desamma. Han medverkade vid utvecklingen av Svenska Brukshundklubbens Mentaltest (MT) och var en av skaparna av Mentalbeskrivning Hund (MH). De senaste åren var han också engagerad i framtagandet av en ny mentalbeskrivning som anpassats till alla raser; Svenska Kennelklubbens Beteende- och Personlighetsbeskrivning av Hund (BPH).


Vår dotter Anette, som numer har egna vuxna barn, visade också tidigt stort intresse för hund och hundträning. Hon fick sin första egna hund vid tolv års ålder. Det var schäfervalpen Faya som hon på helt egen hand tränade och tävlade med, bland annat genom deltagande av Svenska Ungdoms-mästerskapen. I Anettes familj finns idag en Borderterrier som husse Krister jagar med.


Curt anlitades ofta av olika myndigheter och organisationer för föreläsningar och utbildningar runt om i vårt avlånga land. Ingalill har till största delen ansvarat för den utbildning som Nyköpings Hundkonsult anordnar i Sörmland och Nyköpingsregionen. Ingalill har samtidigt ägnat sig åt familjens olika hundar som för närvarande består av en hund - Pocky, en aktiv och arbetsglad Flatcoated retriever.Kunskapsområden och erfarenheter.....  • Ingalill är A-instruktör och Lärare i Hundtjänst
  • Har sedan mitten av 1970-talet varit verksam som utbildare inom området hund
  • Hållit ett stort antal valp- och hundägarkurser
  • Haft kurser för tävlingsförare på olika nivåer och varit instruktörer vid lägerverksamhet
  • Undervisat i ämnet hund vid gymnasieskolor under många år
  • Utbildat ledare, instruktörer och lärare inom Brukshundklubben och andra hundklubbar
  • Varit involverade i utbildning av nytto- och tjänstehundar. Till exempel tränat vårdhundsekipage, haft hundar inackorderade för dressyr till bland annat ledarhundar för synskadade och tjänstehundar åt Försvarsmakten
  • Tillsammans med Curt varit verksam som konsulent vid dåvarande Statens Hundskola i Sollefteå. I uppdraget ingick att ansvara för utvecklingen och den tidiga träningen av fodervärdsvalpar som var tilltänkta som blivande tjänstehundar. En stimulerande och lärorik 10-års period där vi hade förmånen att på mycket nära håll följa ca 500 individers utveckling från valp till vuxen hund
  • Fött upp några valpkullar hos oss på Jyckesta
Utbildning av både två- och fyrbenta vänner ligger oss varmt om hjärtat. Vi är glada att kunna dela med oss av de erfarenheter vi hittills fått inom "hundvärlden" och välkomnar varje ekipage att ta del av dessa!

Conover's Castle Pook

"Pocky"

Våra nuvarande hundar...

Björshults Hot Hot Hot 

"Göran"